poniedziałek, 13 kwietnia 2015

O samotnych babkach i malutkich rączkach, czyli zaskakująco pyszne ciasto drożdżowe z mascarpone

Ciekawa sprawa z tym ciastem. Byłam przekonana, że nikomu nie będzie smakować, a smakowało wszystkim, zwłaszcza dzieciom. 

Na Wielkanoc chciałam, aby tradycji stało się zadość, a tradycja wielkanocna to... Babka. Jednak u nas nikt babki nie lubi. Piekę ją i tak wiedziona jakimś wewnętrznym przymusem, a później patrzę, jak biedna stoi samotnie na stole i nikt po nią nie sięga. Aż żal ściska serce.

W tym roku pokombinowałam trochę i zajrzałam do książek. Co by tu zrobić, żeby babka nie była sucha, a stała się uzależniająco miękka i aromatyczna? 

Ten przepis jest banalnie prosty, ale efekt zaskakująco pyszny. Ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone jest cięższe i bardziej zbite, ale też bardziej delikatne. Dosłownie rozpływa się w ustach i w przeciwieństwie do zwykłej drożdżowej babki, nie wysycha. Wprost przeciwnie, nawet po kilku dniach smakuje, jak by było dopiero co wyjęte z piekarnika. W smaku przypomina nieco słodkie biszkopciki tak bardzo lubiane przez dzieci. I może to jest właśnie powód, dla którego po to ciasto zwykle sięgają malutkie rączki :)

Ciasto drożdżowe z mascarpone


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • laska wanilii
  • 25 g świeżych drożdży
Przyda się:
  • mikser
  • garnuszek do podgrzania mleka
  • forma "keksówka"
  • miska
  • drewniana łyżka lub szpatułka do ciasta
Na początku podgrzewamy mleko. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone drożdże. Odstawiamy na 15 minut do spulchnienia. W tym czasie smarujemy formę masłem i oprószamy mąką (chyba, że mamy formę silikonową). Piekarnik nastawiamy na 210 stopni i zabieramy się za robienie ciasta.

Serek mascarpone przekładamy do miski i miksujemy przez kilka chwil, aby nabrał bardziej kremowej konsystencji. Dodajemy cukier puder i miksujemy około minuty. Nadal miksując, dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy nasionka z laski wanilii i znowu miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę (najlepiej, jeśli jest przesiana) i mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Na koniec dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże i ponownie mieszamy tak długo, aż ciasto nabierze gładkości. 

Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 35 - 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem. Jeśli patyczek wychodzi oklejony mokrym ciastem, pieczemy dodatkowe 5 minut. Po dodatkowych 5 minutach ponownie sprawdzamy patyczkiem. To konieczne, ponieważ ciasto ścina się błyskawicznie pod sam koniec pieczenia. Jeśli będziemy je piec zbyt długo- przesuszy się. W trakcie pieczenia dobrze jest do ciasta czasem zajrzeć. Jeśli zauważymy, że skórka za bardzo się zarumienia, możemy całość przykryć delikatnie folią aluminiową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz