środa, 8 kwietnia 2015

Czego się nie robi, gdy się kocha, czyli ciasto z kremem kajmakowym

- Pieczesz ciasto? - spytał Darek zaglądając do kuchni.
- Piekę.
- A jakie?
- Dobre.
- Aha. A z czym?
- Z kremem kajmakowym.
- Na prawdę!? Nie, pewnie tylko żartujesz. Ty nigdy nie pieczesz takich ciast, jakie lubię. Zawsze tylko jakieś suche albo z owocami.

I już go nie było. Tego dnia czekała go jednak niespodzianka. To prawda, że od ciężkich i sycących ciast z kremem i bitą śmietaną wolę lekkie i kruche ciasta z owocami. Ale czasem idę do kuchni, wyjmuję puszkę mleka kondensowanego i kartonik śmietanki i... Robię wyjątek. W końcu czego się nie robi, kiedy się kocha ;)

A w tym cieście jak na razie zakochali się wszyscy, którzy go spróbowali. Nawet Darek. Mój najostrzejszy krytyk kulinarny ;)

Ciasto z kremem kajmakowym

Składniki na kruchy spód czekoladowy:
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • jajo
Składniki na krem:
  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g masy kajmakowej (gotowej lub zrobionej z mleka zagęszczonego, którego puszkę gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny)
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji
Przyda się:
  • mikser
  • prostokątna forma do pieczenia ciast
  • papier do pieczenia
  • garnuszek do roztopienia masła
Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z cukrem trzcinowym. Co jakiś czas mieszamy. Gdy masło się rozpuści, odstawiamy całość do przestygnięcia. Na blat wysypujemy mąkę i kakao. Dodajemy jajko i roztopione masło z cukrem i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miało jednolitą konsystencję i nie będzie się kleić do rąk i do blatu.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jej dno wyklejamy kawałkami ciasta i uklepujemy spód w taki sposób, aby miała na całej powierzchni mniej więcej taką samą grubość. Wyklejamy również boki na wysokość minimum 2 cm.

Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu formę wyjmujemy i pozwalamy jej nieco przestygnąć. W tym czasie przygotowujemy krem.

Wszystkie składniki kremu łączymy ze sobą mikserem. Na początku dobrze jest zmiksować sam serek mascarpone, żeby nabrał nieco lekkości. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 65 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas podpatrujemy ciasto. Jeśli tylko krem zacznie się rumienić, przykrywamy formę folią aluminiową i pieczemy dalej.

Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu wyjmujemy z formy, posypujemy startą czekoladą lub oprószamy kakao i kroimy w kostkę. 

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie! Jako zdeklarowana fanka kajmaku - muszę wypróbować :)
    Gorzej, że mój chłop to tylko serniki.... :D

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, u nas jest dokładnie na odwrót :)

      Usuń