piątek, 12 grudnia 2014

Na święta nie godzi się zapominać o rodzinie, czyli gryczane pierniczki z wątróbką dla psa

Zbliżają się święta. Powoli dajemy się porwać szałowi zakupów i przygotowań. W głowie tworzymy kolejne listy sprawunków i trzymamy kciuki, by udało się zrealizować przynajmniej tę ważniejszą część. W naszym domu również już zawrzało. W kuchni pełno książek kucharskich pootwieranych na świątecznych przepisach, na stole piętrzą się czekające na spakowanie prezenty, a lista zakupów wciąż rośnie i końca nie widać. Znalazłam jednak chwilę, żeby wyczarować coś dla naszych wiernych towarzyszek. Dla nich też są święta. Zresztą pies to członek rodziny, a- kiedy, jak kiedy- na święta nie godzi się zapominać o rodzinie. 

Gryczane pierniczki z wątróbką
(dla psa;))


Składniki:

  • 150 g ugotowanej wątróbki drobiowej
  • 1 obrane jabłko
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1/2 szklanki otrąb 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • szklanka mąki gryczanej
  • jajo
  • ewentualnie żurawina do dekoracji
Przyda się:
  • papier i blacha do pieczenia
  • blender
  • wałek
  • foremka do wykrawania
Wątróbkę, jabłko i miód ucieramy na gładką masę w blenderze. Na blat wysypujemy mąki i otręby. Dodajemy jajko i masę i zagniatamy ciasto. Powinno być kruche ale dawać się formować w kulę. Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm (podsypując odrobiną mąki) i wykrawamy ciastka. Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przechowujemy w otwartym pojemniku nawet 2 tygodnie lub dłużej w lodówce.

2 komentarze: