wtorek, 11 listopada 2014

Jesienny jadłospis, czyli pulpety w sosie grzybowym

Grzyby w lesie podobno jeszcze są. I nic dziwnego, bo przecież listopad wyjątkowo łagodny w tym roku. Aż strach pomyśleć, jakie jeszcze niespodzianki szykuje nam pogoda. Czy Boże Narodzenie będzie białe i puszyste, czy może szare i błotniste? 

Powoli w głowie układam listy prezentów i obmyślam, jak by tu coś świątecznego wyczarować w domu. Na przekór pogodzie rozgrzewam się myślą o kolorowej choince i wspólnym kolędowaniu. Ale zanim kuchnią zawładną pierniki i sałatki świąteczne, mamy jeszcze bardzo jesienny jadłospis. Dziś na obiad mięciutkie pulpety w sosie grzybowym :)

Pulpety w sosie grzybowym

Składniki (na około 10 pulpetów):
  • pół kilo mięsa wieprzowego mielonego
  • jajko
  • sucha bułka
  • szklanka mleka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania
  • olej roślinny (użyłam ryżowego)
  • sos grzybowy:
    • szklanka drobno pokrojonych świeżych podgrzybków (mogą być pieczarki)
    • posiekana cebula
    • łyżka masła i 2 łyżki oleju roślinnego 
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 szklanki bulionu wołowego
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta roztartego w moździerzu ziela angielskiego
Przyda się:
  • 2 patelnie
  • miska
  • mały pojemnik do obtaczania pulpetów w mące
Bułkę namaczamy w mleku. Gdy wchłonie już całe mleko i stanie się miękka, dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą, formujemy owalne pulpety. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny zarumienić się z każdej strony. Układamy je na ręczniku papierowym i bierzemy się za sos.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Podsmażamy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i co jakiś czas mieszając podsmażamy przez 10 minut na małym ogniu. W jednej szklance bulionu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do grzybów, chwilę mieszamy, aż sos zgęstnieje i dolewamy drugą szklankę bulionu. Do sosu dodajemy przyprawy i trzymamy na małym ogniu 2 minuty. Na koniec dodajemy do sosu pulpety i delikatnie mieszając otaczamy je sosem i podgrzewamy. 

Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami lub ryżem. Świetnie smakują również następnego dnia :)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz