piątek, 11 lipca 2014

O odrobinie słodkiej przyjemności, czyli tort marchewkowo-orzechowy dla psa

Psy uwielbiają słodkości. Słodki smak pysznych przysmaków sprawia im podobną przyjemność, co nam. Dbamy o ich zdrowie (i linię) i nie pozwalamy im podjadać ciastek z kremem. Zresztą cukier jest w przypadku psów w ogóle niewskazany.

Jest jednak sposób, by raz na jakiś czas sprawić im słodką przyjemność. Wystarczy upiec ciasto bez cukru, z dodatkiem niewielkiej ilości miodu. Olej roślinny w części zastępujemy masłem orzechowym, dodajemy trochę startej marchwi i proszę bardzo. Całkiem przyzwoite i zdrowe ciacho gotowe.

Ciasto marchewkowo – orzechowe robi się szybko i właściwie nie może nie wyjść. Przecięte na pół i przełożone delikatnym kremem z dodatkiem miodu staje się deserem godnym najwybredniejszych francuskich piesków. Pierwszy raz zrobiłam ten tort z okazji urodzin Buby w maju. Obie dziewczyny były w niebo wzięte.

W wersji dietetycznej możemy pominąć przygotowanie kremu. Otrzymamy zdrowy i delikatnie słodki placek orzechowo – marchewkowy. Pokrojony na małe kwadraciki świetnie sprawdzi się jako mała przekąska.  Z kremem czy bez, taki deser osłodzi życie każdego psiaka.

Tort marchewkowo - orzechowy 


Składniki (na formę o średnicy ok. 25cm):

  • 2 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • ½ szklanki masła orzechowego (koniecznie bez soli)
  • ½ szklanki oleju roślinnego (użyłam oleju z orzechów włoskich, ale może być też rzepakowy)
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 2 szklanki startej marchwi

Składniki na krem:

  • 2 opakowania serka naturalnego (ok. 300g)
  • 2 łyżki miodu płynnego


Mąkę i proszek delikatnie mieszamy ze sobą w większej misce. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Przelewamy do formy. Jeśli używacie formy silikonowej, to nie ma potrzeby smarowania jej masłem i oprószania mąką. W przeciwnym wypadku zróbcie to, by ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy z formy i przekrajamy ostrym i cienkim nożem na pół. Przekładamy kremem. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

* Jeśli chcecie upiec ciasto w mniejszej formie, wystarczy, że zmniejszycie ilość wszystkich składników o połowę. Ciasto nadaje się też do pieczenia w foremkach do muffinów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz