środa, 2 lipca 2014

Do Paryża na śniadanie, czyli tosty francuskie z karmelizowanym bananem

Za każdym razem, gdy na śniadanie robię tosty francuskie, Darek patrzy na mnie i pyta, czym zasłużył, że go tak rozpieszczam. A ja uśmiecham się tajemniczo i nic nie mówię. Bo co tu dużo gadać. Podaję mu na śniadanie kilka kromek czerstwego chleba. 

Moja babcia była specjalistką od kuchennego recyclingu i słowo daję- w jej kuchni nic się nie marnowało. A każda potrawa, która trafiała na jej stół była tak bajecznie prosta, że aż niezwykła. Dokładnie tak jest z tostami francuskimi. Jeśli więc wstaliście lewą nogą, a w lodówce pusto, zajrzyjcie do koszyka z chlebem. A nóż, uzbiera się tam kilka kromek na tosty. Do tego karmelizowane owoce, na przykład banan i proszę bardzo! Paryskie śniadanie na stole :)

Tosty francuskie z karmelizowanym bananem

 Składniki:

  • banan (nie przejrzały, inaczej się rozpadnie)
  • 4 kromki pszennego chleba (nie musi być dzisiejszy)
  • jajko
  • szklanka mleka
  • łyżka miodu
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
W miseczce lub w głębokim talerzu mieszamy ze sobą jajko, mleko, miód i cynamon. Wkładamy kromki chleba, żeby powoli nasiąkły. Co jakiś czas możemy obrócić je na druga stronę. Powinny być wilgotne i miękkie.

Grzanki smażymy na rozgrzanej patelni. Jeśli nie boicie się kalorii, możecie smażyć na łyżce masła. Ja usmażyłam grzanki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Obsmażamy z obu stron aż się zarumienią. Gdy już są gotowe, zdejmujemy patelnie z ognia, ale grzanki zostawiamy na niej jeszcze na chwilę, żeby nie wystygły.

Na drugiej patelni lub w rondelku roztapiamy łyżkę masła i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie układamy banana przekrojonego wzdłuż i na pół. Karmelizujemy z każdej strony przez 3 minuty. Z wierzchu powinna powstać złota i chrupiąca skórka.

Banany możemy ułożyć na tostach lub obok. Polewamy je roztopionym cukrem z patelni. Możemy też zetrzeć na wierzch odrobinę czekolady lub skórki pomarańczy. Same karmelizowane banany świetnie sprawdzą się też jako deser, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu na pieczenie ciast.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz