sobota, 14 czerwca 2014

O sztuce interpretacji, czyli czekoladowo-grysikowe ciasto z truskawkami

Najlepsze przepisy to te, które można dowolnie interpretować i kreatywnie zmieniać. W rezultacie jeden przepis może nam zapewnić niekończące się możliwości tworzenia nowych, pysznych pozycji w naszej domowej karcie dań. W przypadku tego deseru wystarczy, że dodamy do masy grysikowej kakao i otrzymujemy zupełnie nową wersję naszego ulubionego, grysikowego ciasta z truskawkami. Zachęcam Was do interpretowania przepisów i do szukania własnych rozwiązań. Na pewno zdarzy się nie raz, że coś nie wyjdzie tak, jak powinno. Ale przecież bez ryzyka nie ma zabawy ;)

Przepis na oryginalne grysikowe z truskawkami znajdziecie TUTAJ

Czekoladowo-grysikowe ciasto z truskawkami


Składniki:

  • 2 opakowania herbatników petit beurre (około 200 g)
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 3/4  szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 15 - 20 średniej wielkości truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • łyżka niesłodzonego kakao

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, odstawiamy do przestudzenia.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Staramy się, żeby wypełniły dno jak najszczelniej, ale zwracamy uwagę, aby leżały na dnie płasko (nie powinny opierać się o boki formy pod kątem).
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Do gorącego mleka dodajemy szklankę kaszy manny i zagotowujemy mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę stołową kakao. Dalej mieszamy, aż masa będzie gęsta i jednolita. Na koniec ucieramy masę blenderem. Nie jest to konieczne, ale sprawi, że masa będzie aksamitnie gładka, bez konsystencji kaszy. Gorącą jeszcze masę wylewamy na herbatniki i rozprowadzamy równomiernie.

W jeszcze ciepłą kaszę (ale nie gorącą) wciskamy truskawki. Wkładamy na pół godziny do lodówki, by przestygło.

Na koniec zalewamy galaretką. Robimy to delikatnie, nie z pieca na łeb. Wkładamy ponownie do lodówki i chłodzimy przez minimum godzinę. Podajemy lekko polane sosem truskawkowym lub czekoladowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz