środa, 29 stycznia 2014

Przyprawiamy, czyli kruche cytrynowo-imbirowe ciastka z wędzonym pstrągiem

Na potrzeby współpracy z Kukbukiem powstał nowy przepis na kruche ciacha dla psiaków. Z dobrego źródła wiem, że i kicia nie pogardzi. Publikacja właśnie tego przepisu wywołała spore zamieszanie. Ciastka dla psa z przyprawami? 

W kilku dyskusjach internetowych spotkałam się z opinią, że zwierzętom nie wolno dawać przypraw. Nie jest to prawdą, choć wszystko zależy, co uważamy za przyprawy. Na pewno nie ryzykowałabym podawania psu gotowych mieszanek z dwóch powodów. Po pierwsze, sól dla psa nie jest zdrowa. Po drugie, mieszanki gotowe do użycia mają w sobie więcej chemii niż niejedno laboratorium szkolne. 


Ale przyprawy korzenne i zioła? Jak najbardziej. Niektóre, jak imbir lub goździki pomagają podkreślić aromat ciastek, inne mają właściwości lecznicze (np. mięta, rozmaryn lub szałwia). Nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań w stosowaniu takich przypraw w psiej kuchni. Należy jednak uważać i raczej unikać przypraw, które mogą podrażnić śluzówkę. Nie trudno się pewnie domyślić, że ktoś, kto ma węch kilkadziesiąt razy wrażliwszy niż my, nie będzie raczej przepadał za aromatem pieprzu cayenne. Jedyne o czym trzeba pamiętać dodając do psich przysmaków przyprawy, to umiar. Właśnie z racji na ten wrażliwszy nos, wystarczy zaledwie szczypta danej przyprawy, by była wyczuwalna przez psa. Jeśli przesadzimy, pies będzie miał wrażenie, że ciastka pachną, jak nadmiernie wyperfumowana starsza pani ;)


Kruche cytrynowo-imbirowe ciastka z wędzonym pstrągiem

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50g obranego z ości wędzonego pstrąga
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- skórka starta z jednej umytej cytryny
- roztrzepane jajko do smarowania

Żółtka, wędzonego pstrąga, jogurt, masło oraz przyprawy ucieramy w malakserze na jednolitą masę.
Masę oraz skórkę cytryny dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto, aż zacznie przypominać ciastolinę.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i każdą po kolei wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać ani do blatu, ani do wałka. Ciasto powinno mieć grubość około 2-3mm. Wycinamy dowolny kształt ciastek i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 12 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Ciastka są pyszne i bardzo trwałe. Skórka cytryny i imbir wzmacniają aromat wędzonej ryby sprawiając, że nie może im się oprzeć nawet największy niejadek.

1 komentarz:

  1. Przepisy są mega, moje psy jedzą wszystko co im zrobię z Twoich przepisów. Oby tak dalej!!!!

    OdpowiedzUsuń