czwartek, 28 listopada 2013

Obiecanki- nie cacanki, czyli pomidorowe z wędzoną rybką :)

Obiecany nowy przepis na psie ciacha :) Te same kruche łapki, w które na zdjęciu wpatruje się z uwielbieniem Kruszek możecie od środy spróbować w zaprzyjaźnionej z nami kawiarni Wyliczancafe na warszawskiej Pradze. Serdecznie zapraszamy :) 

Pomidorowe kruche ciastka z wędzoną rybką


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • czubata łyżka mięsa z wędzonej ryby. Miałam akurat pod ręką wędzonego pstrąga, ale może być każda inna rybka, byle nie zbyt tłusta.
  • jedna gałązka natki pietruszki
  • no i oczywiście 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego- dziękuję Agnieszko, że wypatrzyłaś ten chochlik. Czyli jednak ktoś czyta tego bloga ;)))
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. W malakserze miksujemy je razem z rybą, natką i śmietanką. Na koniec dodajemy żółtka oraz koncentrat pomidorowy i miksujemy małą chwilę.
  2. Mąkę wysypujemy na stolnicę i ugniatamy z masą. Ciasto może się kruszyć podczas ugniatania. To nie szkodzi. Gdy będzie już dobrze wyrobione, wkładamy je do woreczka i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
  3. Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik na 180 stopni, dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm. Dowolną foremką wykrawamy ciastka i przekładamy je na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy około 12 minut. Ciastka wytrzymują w nieszczelnym pojemniczku nawet do 2 tygodni i są bardzo kruche i aromatyczne :)
Smacznego psiaki!

2 komentarze: