wtorek, 22 października 2013

Jesienne słońce w słoikach, czyli mus dyniowy i co dalej z nim począć

W moim dzieciństwie dynia rzadko kiedy pojawiała się na stole, a jeżeli już, to tylko w formie zawekowanych kostek w occie. Dziś bardzo tego żałuję i dochodzę do wniosku, że są tradycje i nawyki rodzinne, które czasem warto zmieniać. A dynia... no cóż. To prawdopodobnie jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw na świecie. Można z niej zrobić praktycznie wszystko: zupy, ciasta, potrawki, sosy i chutney'e. Gdyby ktoś kiedyś wpadł na pomysł zebrania wszystkich przepisów kulinarnych z dynią w roli głównej, prawdopodobnie powstałaby wyjątkowo barwna i zaskakująca książka kulinarna. W kilku tomach.
Dlaczego o tym piszę? 10-kilogramowa dynia, którą niedawno dostaliśmy od rodziców (prosto z ogrodu) może być jednym z powodów.
Znacie to uczucie, gdy dostajecie na urodziny ogromny bukiet kwiatów i choć cieszycie się bardzo z takiego prezentu, to już zamartwiacie się co z tym fantem zrobić? Wszystkie wazony za małe, a bez wody piękna konstrukcja zaraz zwiędnie... No właśnie. Co tu zrobić z takim cudnym, pomarańczowym prezentem wielkości piłki lekarskiej?
Odpowiedź brzmi: mus. Część możemy od razu wykorzystać i upiec pyszny placek dyniowy. A nasz mus- zawekowany w słoikach- będzie świetnym dodatkiem do zup i sosów przez całą zimę.
No to co? Problem z dyńki!

Placek dyniowy


Składniki:
  • 250 ml musu z dyni (sposób na mus poniżej)*
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka zapachu waniliowego
  • skórka starta z jednej, umytej pomarańczy
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady (do przygotowania polewy)
* Mus przygotowuje się w wyjątkowo prosty sposób. Wystarczy nagrzać piekarnik do 190 stopni, przekroić dynię na pół i piec na blasze wyłożonej folią aluminiową przez 40 min - 60 min. Czas pieczenia zależy od wielkości dyni. aby sprawdzić, czy jest już gotowa, wystarczy nakłuć ją patyczkiem do ciasta. Dynia jest upieczona, gdy jest miękka. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy jej przestygnąć przez kwadrans. Na koniec pozbywamy się nasion, łyżką wydrążamy miąższ i przekładamy go do miski. Całość ucieramy malakserem na gładki mus. Przekładamy do słoików i wekujemy przez 20 minut. Zawekowany mus możemy przechowywać około 3 miesięcy w chłodnym miejscu.

Sposób przygotowania
  1. Masło rozpuszczamy w niedużym garnku i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Masło nie powinno się zagotować, więc trzymamy garnek na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy mus z dyni oraz skórkę pomarańczy. Całość mieszamy. Powinien powstać jednolity i klarowny sos.
  2. Odlewamy pół szklanki tego sosu i odkładamy na bok. Przyda się później do stworzenia polewy. Gdy nasz sos dyniowy się studzi, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Można dodać szczyptę soli.
  3. Do przestudzonego sosu dodajemy 3 żółtka i mieszamy mikserem. Ważne, by żółtka dodać do ciepłej, ale nie gorącej masy. Inaczej mogłyby się ściąć.
  4. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
  5. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Polewa:
  1. Odłożony sos dyniowy przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy na małym ogniu tak długo, aż czekolada się rozpuści i połączy z sosem.
  2. Odstawiamy na bok na 10 minut, żeby przestygło. W tym czasie wyjmujemy placek z tortownicy. Rozprowadzamy polewę równomiernie drewnianą łyżką i wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby masa delikatnie stężała. Dla dekoracji możemy całość oprószyć płatkami migdałowymi.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz