czwartek, 16 maja 2013

Wiosna na talerzu, czyli młoda kapustka na boczku

Każda pora roku ma swoje, zarezerwowane tylko dla siebie smaki. Nikt mnie nie przekona do pieczenia pięknych i wymyślnych tortów z truskawkami w samym środku zimy. Tym bardziej, że kupione wtedy w hipermarkecie truskawki mają z prawdziwymi truskawkami nie wiele wspólnego. Może tylko kolor ;) Zima smakuje cynamonem, skórką pomarańczową i pysznymi, przygotowywanymi całe lato przetworami. Ale zima minęła. Ustąpiła miejsca tej porze roku, która dla kuchni jest jak tygodniowy pobyt w SPA dla mnie. Nigdy nie byłam w SPA, ale domyślam się, że właśnie tak bym się czuła. Świeżo, zdrowo i młodo. Tak. Wiosna to radosne święto młodości i zdrowia. A w kuchni każdy może tej młodości zasmakować, niezależnie od ilości świeczek zdmuchiwanych na torcie.

Mój pomysł na świętowanie wiosny? Młoda kapustka duszona na odrobinie boczku. z dodatkiem różowego pieprzu i suszonej żurawiny. Różowej, bo tegoroczna wiosna upływa mi pod znakiem różu wszelkiej maści :)

Składniki:
  • mała główka młodej kapustki
  • plaster wędzonego boczku (grubości ok. 1 cm)
  • mała cebula
  • łyżka smalcu (użyłam domowego smalcu z jabłkiem, możecie użyć zwykłego i dodać pół startego jabłka)
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • garść posiekanego koperku
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • pół szklanki soku jabłkowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • ziarna różowego pieprzu utarte w moździerzu (do smaku)
  1. Kapustę siekamy, posypujemy solą i odstawiamy.
  2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatku tłuszczu). Gdy się zarumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażamy aż cebulka się zeszkli.
  3. Kapustkę przelewamy letnią przegotowaną wodą, by spłukać nadmiar soli. Odsączamy.
  4. W niewielkim garnku lub w głębokiej patelni rozpuszczamy smalec. Podsmażamy kapustkę. Po chwili dodajemy sok jabłkowy, cukier, ocet i żurawinę. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy boczek z cebulką oraz pieprz i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec zdejmujemy z ognia i posypujemy koperkiem. Pysznie smakuje, jako dodatek do mięs, ale sprawdza się tez, jako samodzielna przekąska. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz