czwartek, 14 marca 2013

Cynamonowe (szybko znikające) bułeczki


Już są, już gotowe. Po domu rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego i cynamonu- prawdopodobnie jeden z najpiękniejszych domowych zapachów :)
I pomyśleć, że to takie proste. Wystarczy zagnieść, rozwałkować, pociąć i zawinąć :) Ale po kolei:

Składniki:

  • 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 170 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • jajo
Drożdże wsypać do szklanki z ciepłą wodą i delikatnie zamieszać. Odstawić na 10 minut. W tym czasie podgrzać masło i mleko w jednym rondelku, od czasu do czasu mieszając. Gdy masło się rozpuści, odstawić rondelek do przestygnięcia.

Na stolnicy lub w dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać drożdże i lekko wymieszać. Na koniec dodać jajko oraz ostudzone mleko z masłem. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiać dodatkowe 5 minut dbając o to, by ciasto jak najbardziej się napowietrzyło. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić w suche i ciepłe miejsce na minimum godzinę.


Składniki glazury:

  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 szkalnki cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • roztrzepane jajo
Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na dwie części. Każdą po kolei rozwałkować na grubość kilku milimetrów, posmarować obficie masłem i obsypać cukrem i cynamonem. Okrągłym nożykiem pociąć ciasto w paski o szerokości mniej więcej 1 cm. Każdy pasek zwinąć w ślimak, zawijając jego koniec pod spód.

Ułożyć na blasze i zostawić na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik na 200 stopni. Przed włozeniem do piekarnika posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec około 12-15 minut, do zarumienienia.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz